Според тях в градовете няма условия за каране и тренировки

Масови протести на велосипедисти. Десетки любители на колелата се събират в няколко големи български града. Причината е смъртта на един от най-добрите колоездачи у нас - Мартин Гачев. 

По темата

Протести има в София, Варна, Бургас, Хасково и Враца. Протестиращите искат справедливо наказание за турския шофьор, който на 24 февруари блъсна Мартин. С днешното си недоволство колоездачите искат и да кажат, че са пълноправни участници в движението. 

Според велосипедистите в градовете ни условия за трениране няма и така, за да се стигне до победи, понякога им се налага да карат на улицата, където, макар правилата да са за всички, не се чувстват равностойни.

Ангел Йончовски обича да се движи на две колела от малък, но преди две години се записва в клуба на Мартин Гачев. И така, макар все още да се води аматьор, Ангел ходи на състезания и знае, че един ден ще се бъде първи, защото се е учил от най-добрия.

Но за да стане по-добър, са нужни тренировки. В София обаче няма условия за това. Именно докато е тренирал в „Божурище”, шофьор на тир блъска Мартин.

През 2015 г. у нас са станали 166 произшествия с колоездачи. При тях 165 са ранени, а четирима са загинали. През 2016-а пък катастрофите, в които участват велосипедисти, са 144, загиналите – 10, а ранените - 142-ма. Колко от загиналите и ранените са колоездачи – не се знае.

За безопасността и на улицата, и на велоалеята има едно важно правило – дистанция. Колоездачите имат и една екстравагантна идея - всички нови депутати да отидат само един път с колело на работа, за да разберат проблемите на велосипедистите. 

Репортер: Владислава Тричкова