Какви хора заемат висши държавни постове при смяна на властта?

Шуробаджанащина и схеми в дърводобива за хиляди левове? Какви хора заемат висши държавни постове при смяна на властта, пък била тя и при временен кабинет?

По темата

На фокус сега е постъпилият преди броени дни нов директор на Изпълнителната агенция по горите инженер Григор Гогов. Фирми за дърводобив от Търговище от години засипват агроминистерството със сигнали срещу Гогов за схеми с приближени фирми и укриване на дървесина.

Запознайте се с Милчо. Той е един от многото бизнесмени, търгуващи с дървесина у нас. Държавна дървесина от държавните гори. Продавана от държавата на частни фирми. В Попово го водят като управител на фирма за фурнири. На името на Милчо обаче поповското горско стопанство е продавало дървесина без търг, ощетявайки държавата с хиляди левове. Така поне пише в куп сигнали на местни дърводобивни компании до Земеделското министерство. Сигнали, по които повече от година, властта мълчи.

Екип на NOVA обаче реши да провери какво стои зад тези сигнали - засегнати интереси на конкуренти или реална корупционна схема с подставено лице?

„Няколко са така наречените наши фирми – едната фирма е на сина на бившия директор, тя е с открита процедура по несъстоятелност”, разказва Цветан Цонев, управител на фирма за дърводобив. Той потвърждава, че Милчо е свързващото звено между държавното горско и частните фирми.

„Едни фирми могат да купуват без търг на цени по ценоразпис, които са минималните задължителни, и когато такива количества дървесина излязат на публична продан, пазарът показва, и конкуренцията показва, че цените на същите количества могат да бъдат до 40 процента по-високи”, обяснява Цонев.

Случаите с търг обаче по думите му са изключително малко.

„Ако тази дървесина е предлагана, не е закупена на търг или други частно специализирани случаи, но никъде не е предвидено по този начин да се реализират значителни търговски количества дървесина”, обяснява Цветан Цонев.

Според сигналите схемата изглежда така:

През 2016 г. Григор Гогов - досега шеф на горското в Попово, а от броени дни - повишен от служебния кабинет до шеф на Изпълнителната агенция по горите, е продавал без търг дървесина на фирмата на Милчо, който иначе е обикновен работник на частните бази за дърва на сина на Гогов в Попово. И всъщност продадената от бащата дървесина чрез фирмата на Милчо влиза в базите на сина. Работникът Милчо не действа сам, а е дал пълномощни не на кого да е, а на съпругата на директора Гогов -  Наташа, и на сина му Георги.

Питаме се не е ли това все едно директорът да продава държавната дървесина на самия себе си?

Наше подставено лице засне със скрита камера разговор между така важния в схемата Милчо и негов съгражданин. И работникът признава, че документите на уж неговата фирма не са у него, а у Георги и Наташа – сина и съпругата на директора Гогов.

Разполагаме и с документи, че Милчо е давал пълномощни и на друга фирма от Попово да купува дървесина от горското. Трета фирма-купувач без търг пък само му доставяла материала в базата на Гогов-син. Неин управител е друг роднина – тъстът на Гогов-син.

Звъним на адреса в Нови Искър, където фирмата на Милчо е била регистрирана при основаването ѝ – там действително ни отваря майката на директора Гогов - Николина.

Сега фирмата на Милчо вече e на друг адрес - необитаема барака в ромския квартал на Попово. Каним неволно разкрилия се пред скритата ни камера Милчо да отговори на въпросите ни, вече официално, подставено лице ли е всъщност той на шефа на горското?

Търсим отговори и в горското стопанство на Попово. Временно назначеният директор, след повишението на Григор Гогов признава, че фирмата на Милчо дори не е платила цялата държавна дървесина, купувана през миналата година. От тях дължи още около 11500 лева на горското. Излиза, че в горското в Попово има начин някой да получи нещо от държавата, без да плаща месеци наред.

„Има закупена 70 кубика пространствена дървесина. До края на месеца имам обещанието им, че ще си изчистят всичките задължения”, заяви Симеон Давидков, ид директор на ДЛС „Черни Лом”.

Съмненията за подставени лица сме описали в официално запитване още по времето на министър Десислава Танева. В отговор до нас през декември оттам ни препоръчват да питаме Комисията за конфликт на интереси, но мерки спрямо Гогов не следват. Нов сигнал от засегнатите е пратен и до премиера Герджиков. Следва повишение на Гогов на по-висок пост.

„Нямаме данни срещу него, които да попречат на назначението”, заяви проф. Иван Палигоров, зам.-министър на земеделието и храните. „Разбира се, ако получим сериозен сигнал, ще проверим всичко необходимо и ще реагираме своевременно”.

Искаме среща със самия Георги Гогов, но неговите началници ни казват да се обърнем писмено към него. Пред зам.-министъра лично звъним на Гогов по телефона, а той отлага позицията си за следващата седмица, с мотива, че е зает. По-късно ни съобщават, че е заминал в командировка за два дни и ще уточнят официалната му позиция, след като излъчим репортажа. Все пак успяваме да го чуем по телефона. И да го питаме има ли конфликт на интереси.

„Това са атаки от две фирми, които се обръщат срещу мен, защото като директор бях решил да затегна нещата по отношение на дърводобива. Някои хора имат интереси към общинските гори на Попово. В горското за последните 12 месеца имахме 18 проверки и нямаме нарушения, но така много трудно работим”, заяви Григор Гогов.

Той отрича обвиненията срещу него и твърди, че фирми искат да го изместят от горското с десетки сигнали и дела, които губят в съда. Война на интереси в Попово или реални далавери? 

Земеделското министерство и прокуратурата започнаха проверки след нашия репортаж.

Повече гледайте във видеото

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.