Комбинацията дава допълнителна енергия след събуждането

Кафето и сънят имат нещо общо, защото ободряват и могат да повишат работоспособността. Затова специалисти от университета на Сидни препоръчва чашка от ароматната течност преди следобедната дрямка, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. 

По темата

Комбинацията дава допълнителна енергия след събуждането. Кафето подобрява резултатите, дори ако човек само задреме, без да заспи дълбоко. То намалява и сънливостта след събуждането и човек остава в добра форма няколко часа.

Когато пием кафе, то остава в стомаха известно време и след това преминава в тънките черва. Именно там кофеинът са абсорбира и разпределя в тялото. От изпиването на кафето до усвояването му минават около 45 минути. Ободряващият ефект от кофеина започва по-рано - след около 30 минути.

Затова пиенето на кафе преди кратка следобедна дрямка от около 15 минути не се отразява на качеството на съня. При събуждането обаче се усеща ефектът от кофеина и той се задържа часове.

Макар и кофеинът да се разгражда в черния дроб, половината от него остава в кръвта 4-5 часа. Ако човек е изпил повече от две чаши кафе, преработването на кофеина отнема много по-дълго време.

Ако човек отложи дрямката, след като си е изпил следобедното кафе обаче, кофеинът ще попречи както на нея, така и на работата след това. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.