Обект на разследване са всички настоящи членове на Комисията, както и Ангел Семерджиев

Обиски в Комисията за енергийно и водно регулиране. ДАНС и прокуратурата разследват всички членове на енергийния регулатор. Изземват се документи, за да изясни, дали комисията е защитила частен, а не обществения интерес с решението да се увеличи цената на природния газ.

Представители на ДАНС и прокуратурата влязоха в енергийния регулатор малко след 14 часа днес. Иззети са документи, в които се проверява работата на членовете на комисията за престъпления по служба. Всъщност проверявания период е доста дълъг – още от 2011 година.

По темата

Съмнения за липса на контрол при сключване на договори, които се оказвали неизгодни за държавата. Това е една от основните причини за проверката в енергийния  регулатор.

„Става въпрос за контрол и бездействие. Към момента няма привлечени обвиняеми лица, събират се доказателства дали ще се съберат такива или не ще видим”, коментира заместник главният прокурор Борислав Сарафов.

Обекта на проверката били предишните ръководства на КЕВР, а не сегашното. Засега.

„В момента не се разследва дейността точно на този състав на комисията”, добави Борислав Сарафов.

От енергийния регулатор се въздържаха от коментар.

„Когато прокуратурата и ДАНС са на проверка, те съответно какво проверяват”, попита Евгения Харитонова, член на КЕВР.

Последното шоково увеличение на цената на газа също може да стане обект на проверка.

Разследващите проверяват и дали бездействие на служители на енергийния регулатор по отношение на дружества на "Овергаз" не са довели до необосновано висока цена на газа. Проверката започва само дни, след като шефът на компанията Сашо Дончев обяви, че е викан на среща при главния прокурор, на която му е оказан натиск. Обвинение, което Сотир Цацаров категорично отхвърли.

Не е ясно кой е подал сигнала в началото на година, заради който се прави разследването. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.