Вотът решава кой ще бъде начело на страната при Brexit

На фона на серията терористични нападения -  Великобритания е пред решаващи избори.

Редица наблюдатели определят изборите за съдбоносни за Кралството, защото те ще решат кой ще бъде начело на страната при напускането на Евросъюза и кой ще намери начин за справяне с тероризма. Само за последните два месеца преднината на консерваторите, водени от Тереза Мей, се стопи драстично и според редица агенции шансовете за победа са изравнени с тези на лейбъристите на Джереми Корбин.

По темата

Полицейските синдикати и лейбъристите обвиниха Тереза Мей, че съкращенията на хиляди полицаи в последните 7 години са довели до ескалиращия тероризъм.

Самата Мей беше посрещната с освиркване на най-големия пазар за месо в Лондон.

За мнозинство в камарата на представителите в Британския парламент са нужни 326 депутати. Според социолозите, на консерваторите няма да стигнат около 20 места, за да успеят да минат този праг. Така страната ще се изправи пред нужда от коалиция или ще последва политическа криза. Смята се, че всичко е в ръцете на младите избиратели и британците от работническата класа, които искат промяна.

Петко Петков живее от 25 години в Лондон и има собствен бизнес. Винаги гласува и смята, че утрешния вот ще е решаващ за Кралството. 

Засега не е ясна каква ще е избирателната активност. Социолози коментират, че ако времето е лошо, много хора ще решат да си останат вкъщи, вместо да отидат да гласуват.

Изборните секции ще отворят в 9 часа българско време, а повече от 40 милиона британци ще решат съдбата си за следващите 5 години.

Репортер: Николай Барулов

Целия репортаж гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.