Бащата сам отворил вратата на шахтата

Асансьор на метростанция в "Младост" пропадна, докато семейство с 18-дневно бебе е било в него. Бащата на детето сам евакуирал семейството, след като аварийният бутон не сработил. 

По темата

Семейството използвало асансьора, за да стигне до подлеза и по-лесно да пресече булеварда в непосредствена близост.

Съоръжението обаче не спряло, а пропаднало с 10-15 сантиметра, а вратите не се отворили лесно. Аварийният екип дошъл на място за 25 минути, но дотогава бащата вече бил успял да отвори вратите и близките му излезли.

Проверката на инспекторите от Държавната инспекция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) показала, че асансьорът е спрял заради токов удар. Съоръжението е изправно и функционира нормално, категорични са експертите.

Те симулирали различни ситуации, които показали, че всички предпазни механизми сработват. Има и естествена вентилация в кабината на асансьора, така че да има достатъчно кислород и при липса на електричество.

Съоръжението е преминало технически преглед през септември миналата година, а всеки месец поддържащата фирма е извършвала функционални проверки, каквито са изискванията на нормативната уредба. Имало и дневник, в който са описани всички ремонти и спирания на асансьора.

Освен това собственикът - "Метрополитен" ЕАД, води подробен отчет, от който се вижда, че съоръжението функционира нормално. Такъв тип документация не е задължителна, но е възприето като добра практика от софийското метро и се прави за всичките им съоръжения.

Потърпевшото семейство е подало жалба срещу "Метрополитен", съобщи бащата Асен Стоилов пред БНР.
 

Вижте още:

Кой следи за безопасността на асансьорите

Всеки асансьор с телефон до края на годината

Ще плащаме повече за поддръжка на асансьорите

Удобствата за хора с увреждания по света (ВИДЕО)

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.