Ксения Собчак подкрепя опозиционния лидер Алексей Навални

Известна руска телевизионна водеща се кандидатира за президент. 35-годишната Ксения Собчак обяви, че ще се изправи срещу президента Владимир Путин на президентските избори през март догодина.

Ксения Собчак признава, че подкрепя опозиционния лидер Алексей Навални, който няма право да се кандидатира заради присъда за злоупотреби. Въпреки това той предупреди младата водеща да не участва в изборите.

Руска тв звезда ще се кандидатира за президент (СНИМКИ)

„От пет години заедно с опозиционни активисти и стотици хиляди хора сме на улицата, за да искаме промени. Но тези, към които се обръщаме, няма да имат полза от тези промени. Щастливи са от това, което е”, заявява Ксения Собчак.

Тя е дъщеря на покойния кмет на Санкт Петербург - Анатолий Собчак. Именно той през 90-те години назначи малко известния тогава бивш агент на КГБ Владимир Путин в кметската управа на града. Сега Кремъл коментира.

„Приветстваме решението на телевизионната водеща Ксения Собчак да се кандидатира на изборите. Кандидатурата й е напълно в съответствие с Конституцията. Кремъл няма нищо общо с решението й да участва като кандидат в президентските избори”, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА КСЕНИЯ СОБЧАК

Собчак беше един от лидерите на „Марша на милионите“ заедно с Алексей Навални и Борис Немцов, когато десетки хиляди протестираха срещу Путин, а стотици бяха арестувани от полицията.

„Крадци и корумпирани служители продължават да лъжат, а тези на власт - да крадат. Чиновниците и служителите на силите за сигурност ни казват какво да четем, гледаме и дори кого да обичаме”, заявява Собчак.

Предизборната кампания в Русия започва около 7 декември, когато политическите партии се очаква да проведат конгреси, за да номинират кандидатите си.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.