Четвъртият мандат на германския канцлер Ангела Меркел е под въпрос

Политическа криза в Германия. Четвъртият мандат на германския канцлер Ангела Меркел е под въпрос след като преговорите за съставяне на коалиционно правителство се провалиха. С това канцлерът се изправя пред най-голямото предизвикателство в 12-годишното си управление.

Инфарктните преговори за съставяне на правителство продължиха дни наред. Вместо да завършат с коалиционно споразумение, „Свободните демократи” се оттеглиха от тях заради непреодолими различия.

Политическото бъдеще на Германия – все по-несигурно

„Оказа се, че партиите нямат обща идея как да модернизират страната. И най-вече не успяхме да изградим основите на доверие помежду си”, заяви Кристиан Линднер, лидер на партия „Свободни демократи”.

„Това означава, че ще информирам президента на Германия за състоянието на нещата и тогава ще видим как ще се развие оттук насетне тази ситуация”, заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Оттук нататък бъдещето на Германия остава неясно. Президентът на страната има всички правомощия да свика предсрочни избори. Възможно е и канцлерът Меркел да състави правителство на малцинството със Зелените, но германските медии коментират, че това е малко вероятно. 

СЛЕД ТЕЖКИ ПРЕГОВОРИ: Без споразумение за коалиция в Германия (ВИДЕО)

„Днес е ден за дълбок размисъл за бъдещето на Германия. Като канцлер ще направя всичко възможно страната да бъде управлявана добре в трудните седмици, които предстоят”, добави Ангела Меркел.

Партията на Ангела Меркел спечели изборите през септември, но много гласоподаватели се отказаха от основните партии. Така крайнодесните националисти спечелиха първите си депутатски кресла с обещанието да се борят срещу "инвазията на чужденци" в страната.  

Партията на Меркел бележи най-ниския си рейтинг от 6 години

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.