Проектът за безплатен интернет в градове и села започва през февруари догодина, заяви тя

През февруари месец догодина ще започне инициативата на ЕС за безплатен безжичен интернет, от която ще могат да се възползват и българските градове и села. Това съобщи за "Здравей, България" българският еврокомисар Мария Габриел.

"Имаме 120 милиона евро бюджет. Нашата цел е безплатен интернет на обществени места за между 6 и 8 хиляди общини в цяла Европа", уточни тя. И допълни, че самите общини ще посочват местата, които смятат за значими и за които ще искат безплатна връзка с мрежата. 

"Нашите данни показват, че в момента имаме недостиг от 300 хиляди IT специалисти. А до 2020-а година недостигът ще бъде половин милион. Това не са само програмисти. Статистиката включва всички онези, които имат цифрови умения", коментира еврокомисарят по цифровата икономика и цифровото общество.

Европарламентът разреши блокиране на сайтове без съдебно решение

Габриел обърна внимание и на казуса с фалшивите новини: "Те не са нов феномен. Те вече не са технологичен, а политически и обществен проблем. Те могат пряко да ни уязвят като демокрация и общество". 

Броени дни до началото на българското европредседателство - какъв е имиджът на България в Брюксел и кога у нас ще има безплатен интернет навсякъде? Гледайте отговорите на Мария Габриел във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си