Той е бил във въздуха около час

Разработеният от Китай най-голям в света самолет-амфибия AG600 днес направи първия си полет в град Чжухай (провинция Гуандун, Южен Китай). Китайската централна телевизия съобщи, че той е бил във въздуха около час.

Според данни на телевизионния канал, за да набере скорост за излитане на Ей Джи 600 са му били необходими около 600 метра по пистата. При изпитанието самолетът се е издигнал на височина от около 2500-3000 метра, след което направил няколко маневри, включително намаляване на височината и имитация на заход за кацане.

10 ЛЮБОПИТНИ ФАКТА ЗА AIRBUS A380 (ГАЛЕРИЯ)

Разработчиците на новия самолет коментираха, че основната цел е била да се провери сигурността и функционирането на бордните системи.

Самолетът-амфибия е създаден от Китайската авиостроителна корпорация за нуждите на гражданската авиация, предаде БТА. Той е конструиран специално за борба с горски пожари и издирвателно-спасителни операции. Противопожарната му модификация може да пренася 12 тона вода. Самолетът ще има и пътнически, и товарни варианти, уточни ТАСС.

Най-големият пътнически самолет в света кацна в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според главния конструктор на Ей Джи 600 вече са направени 17 поръчки за новата машина, който ще бъде пуснат в действие не по-рано от 2021 година, след като премине всички процедури по сертифициране.

Пилотът на най-големия самолет засне кацането си на родна земя в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.