Западните издания и световни лидери коментират „трудното решение” двамата да се срещнат

Доналд Тръмп прие поканата на севернокорейския лидер Ким Чен-Ун за безпрецедентна среща на върха, за да обсъдят бъдещето на ракетно-ядрената програма на изправения пред доста проблеми режим в Северна Корея, пише "Гардиън".

ИСТОРИЧЕСКА СРЕЩА: Тръмп прие покана за преговори с Ким Чен-Ун

Ако срещата действително се състои, тя ще бъде първата между двете страни. Пхенян отдавна се стремеше към такава среща на върха със САЩ, която да отразява притежавания от него според режима статут на регионална военна сила. През 2000 г. Бил Клинтън беше близо до среща с бащата на Ким Чен-Ун - Ким Чен-Ир, но до края на управлението на бившия американски президент през януари 2001 г. така и не бяха постигнати необходимите договорености, отбелязва "Гардиън", цитиран от БТА.

Извънредно: Северна Корея готова да се откаже от ядрените опити

"Индипендънт" пише, че през първата година от мандата на Тръмп постоянно е присъствала сянката на все по-голямата войнственост на Пхенян, която е подложила на изпитание капацитета на международната дипломация и е събудила призрака на ядрената война.

Самият Тръмп неведнъж се е заричал, че никога няма да повтори грешката на предшествениците си да бъде въвлечен в продължителните преговори, на които Северна Корея винаги е изкопчвала отстъпки от САЩ, но е запазвала ключови елементи от ядрената си програма, посочва "Ню Йорк таймс". Да се срещне с Ким тъкмо сега, а не в края на преговори, когато вероятно Америка щеше да е постигнала отстъпки от страна на КНДР, е огромен жест на президента. Но Тръмп и Ким имат склонност към дръзки и драстични ходове, а личното им участие в бъдещи преговори означава, че разговорите може да поемат в неочаквани посоки, коментира вестникът.

Скандални разкрития излязоха за лидерите на Северна Корея

"Уолстрийт джърнъл" определя приемането на поканата от американския президент за среща със севернокорейския лидер като исторически дипломатически пробив.

"Файненшъл таймс" изтъква, че тихата дипломация на южнокорейския президент Мун Дже-Ин е дала тласък за напредък на Корейския полуостров.

"Вашингтон пост" подчертава, че решението на Тръмп да приеме да участва в такава среща видимо крие и значителен риск, защото тя ще се състои без категоричните предварителни условия, поставяни от предишните правителства на САЩ. Досега никога не е имало среща между действащи лидери на двете страни, защото американските президенти се пазеха да не легитимират режима на Ким на световната сцена чрез двустранна среща на върха, напомня изданието.

Тръмп обяви "най-големия" пакет от санкции за Северна Корея

ЕС определи като "положително развитие" готовността на Тръмп да разговаря с Пхенян, предаде БТА. 

Русия от своя страна се надява, че договореността за среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на КНДР Ким Чен-Ун ще бъде реализирана, заяви министърът на външните работи Сергей Лавров.

"Смятаме това за стъпка в правилната посока. Надяваме се договореността да се реализира. Безусловно това е необходимо, за да се нормализира ситуацията около Корейския полуостров", заяви Лавров, цитиран от ТАСС.

САЩ готови за преговори със Северна Корея

Премиерът на Япония Шиндзо Абе заяви, че в телефонен разговор с Доналд Тръмп е потвърдил, че международната общност трябва да продължи да упражнява максимален натиск върху Северна Корея. Абе изрази надежда, че най-рано следващия месец ще може да посети САЩ, за да обсъди с Тръмп севернокорейската тема и други въпроси.

"Приветстваме промяната в позицията на Северна Корея", добави японският премиер.

Ким Чен Ун: Северна Корея е военна сила от световна класа (ВИДЕО)

Президентът на Южна Корея Мун Дже-Ин е уверен, че срещата на високо равнище между САЩ и Северна Корея ще даде началото на освобождаването на Корейския полуостров от ядрени оръжия. По думите на говорителя Мун е благодарил на Доналд Тръмп и Ким Чен-Ун за тяхното "трудно решение" да се срещнат.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.