Мандатът за този пост вече е 6 години

Започнаха изборите за президент в Русия. Отсега е ясно, че Владимир Путин ще спечели нов мандат. Неговият срок вече е 6 години, така че Путин вероятно ще остане на власт до 2024-та. 

110 милиона избиратели гласуват почти цяло денонощие. На някои места гласуването вече приключва, а последна затваря секцията в Калининград в 20 часа българско време.

Русия избира президент

Изборите в Руската Федерация се провеждат в 11 часови зони в над 120 000 изборни секции в страната.

Избирателната активност в Русия е висока още от сутринта. За руснаците гласуването е традиция. А, за да бъде празничен духът, той е придружен от музика и от раздаване на балони от представители на Централната избирателна комисия.

Стопаните на Кремъл: Елцин, Путин, Медведев

В една от изборните секции някои гласоподаватели дори се поздравяват с празника, какъвто за тях е изборният ден.

„Решихме да го приобщаваме, за да се научи един ден и той да гласува за страната. За да избира правилния президент”, казва майко, която доведе и детето си в деня на президентския вот.

Владимир Путин пусна бюлетината си (ВИДЕО+СНИМКА)

„Реших по-рано да си тръгна от санаториум, където бях, за да изберем нашия Путин. Аз съм за него. Аз винаги гласувам. Нали живея в Съветската страна, дори и сега тя да се казва Русия. Нали сме едно семейство. Как да не ходя да гласувам?”, казва Валентина, която упражни правото си на глас.

Освен информация за кандидатите във всяка избирателна секция има видеокамери, с тяхна помощ на специален уебсайт всеки може проследи как върви гласуването.

ВСИЧКО ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.