Специалистите се надяваха с негова помощ да спасят подвида от изчезване

Последният мъжки северен бял носорог почина от "възрастови усложнения", съобщиха световните информационни агенции. Резерватът "Ол Паджета" в Кения съобщи, че 45-годишният Судан е евтаназиран, след като състоянието му значително се влошило и той вече не можел да стои изправен. Мускулите и костите му атрофирали, а по кожата му имало големи рани с дълбока инфекция на задния ляв крак.

Влошава се здравето на последния северен бял носорог

Специалистите се надяваха с помощта на Судан и останалите два женски северни бели носорога да спасят подвида от изчезване. Двете женски обаче са негова дъщеря и внучка, пише БТА.

Судан беше знаменитост в резервата и привличаше хиляди посетители. Той беше последният северен бял носорог, роден на свобода.

„Судан значително допринесе за оцеляването на вида, защото даде живот на две женски. Освен това вчера от него е събран генетичен материал, който дава надежда да бъдат направени опити за възпроизвеждането на северните бели носорози чрез авангардни клетъчни технологии”, написаха от резервата.

Чешки зоопарк ще маха роговете на 18 носорога

Единствената надежда за запазването на подвида е да бъдат разработени методи за оплождане с яйцеклетки от двете останали женски, съхранявана сперма от северен бял носорог и сурогатни майки от подвида южни бели носорози.

Бракониери убиха носорог във френски зоопарк (СНИМКИ+ВИДЕО)

Северните бели носорози някога са живели в части от Чад, Судан, Уганда, Конго и Централноафриканската република. Видът е станал жертва и на въоръжените конфликти в района. Други подвидове носорози - черният носорог и южният бял носорог, са честа жертва на бракониери, които ги избиват заради роговете им. В Африка са останали около 20 000 южни бели носорози. Броят им преди век спаднал на около 100, но благодарение на усилията за опазването на вида под инициативата на Иън Плейър положението им се подобрило.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.