Въпреки това, трите обекта, които бяха ударени от западните сили, са напълно унищожени

Сирийският режим остава способен да извършва ограничени атаки с химическо оръжие, след като Съединените щати, Великобритания и Франция нанесоха през уикенда удари по обекти, свързани с неговата предполагаема химическа програма, заяви днес високопоставен представител на американското министерство на отбраната, цитиран от световните агенции.

Австрийският канцлер и Путин обсъдиха ситуацията в Сирия

"Те запазват остатъчен капацитет. Той вероятно е разпръснат в цялата страна, на различни места", каза на пресконференция генерал-лейтенант Кенет Маккензи. На същата пресконференция, говорителката на Пентагона Дейна Уайт заяви, че няма индикации сирийският режим да планира нова химическа атака. Западните удари бяха успешни, допълни тя, цитирана от БТА.

Екип на ООН под обстрел в сирийския град Дума

На снимки, публикувани от Пентагона, трите сирийски обекта, станали мишени на западната операция, са напълно разрушени.САЩ са уверени, макар и не 100 процента сигурни, че и на трите места е имало химически агенти, сред които вероятно хлор и зарин, каза Маккензи.

Саудитска Арабия потвърди готовността си да изпрати войски в Сирия

Ударите бяха нанесени на 14 април рано сутринта в отговор на предполагаемата химическа атака срещу контролирания по онова време от сирийски бунтовници град Дума, край столицата Дамаск, при която се твърди, че са били убити най-малко 40 души. Инспекторите от Организацията за забрана на химическите оръжия все още не могат да отидат на място, за да разследват.
"Не сме се стремили да променим стратегическото равновесие в сирийския конфликт с тези удари. Целта ни бе да дадем урок: лошо е да бъдат обгазявани жени и деца", заяви генерал Маккензи.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.