През февруари и март са освободени около 260 служители на дружеството, уточняват от Инспекцията по труда

Главната инспекция по труда (ГИТ) проверява фирма заради неизплатени възнаграждения. Проверката в предприятие за телекомуникационна техника започнала още на 13 март след подаден сигнал за нарушения. Само месец след първия сигнал служителите излязоха на протест заради неизплатени заплати и обезщетения.

ПРИ ПРОВЕРКА: Проявена ли е агресия към служители на Инспекцията по труда?

Налага се изследване на огромен обем документи, тъй като само през месеците февруари и март са освободени около 260 служители на дружеството. Има и около 170 непрекратени договора, обясняват от ГИТ. 

В сигналите се посочва, че на лицата не са изплатени уговорените трудови възнаграждения за февруари и март 2018 г., бонуси, обезщетения за неизползван платен годишен отпуск, за неспазено предизвестие, което е уговорено за срок от три месеца за двете страни, както и за неоформяне на трудови книжки. 

НА ПРОТЕСТ: Служителите на РЗИ настояват за по-високи заплати

До момента Инспекцията по труда е установила, че не са изплатени трудовите възнаграждения за февруари на обща стойност 230 000 лв., което е следвало да бъде направено до 25 март 2018 г. Уговорената периодичност за изплащане на възнагражденията е до 25-о число на месеца, следващ месеца на полагане на труда. Все още не са изготвени и предоставени платежни ведомости за март, тъй като не е изтекъл срокът за изплащане на възнагражденията, който е до 25 април. 

В правомощията на Инспекцията по труда е да задължи работодателя чрез задължително за изпълнение предписание да изплати забавените възнаграждения в определени срокове, както и да му бъде потърсена административно-наказателна отговорност.

Работодателите у нас дължат над 30 млн. лв. на служителите си (ВИДЕО)

В случай че дружеството попадне в хипотезата да дължи възнаграждения на поне една трета от работниците и служителите си за поне два месеца, ще бъде упражнено и правомощието на Инспекцията да внесе съдебен иск за откриване на производство по несъстоятелност. Според уговорената периодичност на изплащане на възнагражденията, работодателят ще бъде в двумесечна забава на заплатите за февруари от 26 май. 

Благодарение на Инспекцията по труда от началото на годината са изплатени 9.3 млн. лв. забавени възнаграждения и обезщетения. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.