Целта е да се преодолеят различията по сирийския въпрос

Съветът за сигурност на ООН заседава във ферма в южната част на Швеция, за да преодолее големите различия за това как да прекрати войната в Сирия, съобщава БГНЕС.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Съветът обикновено провежда своите срещи за насърчаване на решаването на конфликтите извън Ню Йорк. Сега 15-те посланика и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш са поканени на неофициална среща в лятната резиденция на Даг Хамаршелд, който е вторият генерален секретар на ООН. Хамаршелд загива при самолетна катастрофа в Африка 1961-ва година.

ЕС и ООН ще бъдат домакини на конференция за Сирия

Специалният пратеник на ООН в Сирия, Стефан де Мистура се очаква да пристигне в неделя.На хиляди километри от Дамаск и Ню Йорк съвета ще проучи „вариантите за подсилване и подобряване на ефективността на мисиите за опазване на мира”, заяви говорител на шведското правителство.

ООН призова ОЗХО да изпълни мисията си в Дума възможно най-скоро

Шведският външен министър Маргот Валстрьом приветства решението страната й да бъде домакин на срещата заявявайки „ние имаме дълга традиция в мирното предотвратяване на конфликти”. Но при пристигането си във фермата, тя беше скептична относно възможността, да се намери решение на проблема в Сирия през тези два дни. „Надявам се, че ще има някои нови идеи на масата. Аз ще се придържам към хуманитарната ситуация и химическите оръжия”, каза Валстрьом и допълни „дори и красивите гледки като тези тук не могат да решат всички проблеми”. Войната в Сирия няма да е единствената тема, която ще се обсъжда от съвета, но е една от най-важните, защото води до разделение в него.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.