Местни жители се опасяват, че това ще унищожи минералните извори в района

Напрежение заради плановете за строеж на къщи за гости и спа център близо до дома на Ванга в Рупите. Местни жители се опасяват, че това ще унищожи минералните извори.

Те привличат стотици туристи с лечебните свойства на водата. Инвеститорът смята да построи около 10 къщи за гости, както и спа център и паркинг. Според него са спазени всички изисквания, които са довели до издаването на разрешителното за строителство.

Територията, на която ще се строи, попада в защитената територия. Бизнесменът има право да строи върху 30% от нея.

Опасенията на хората са, че ако къщите бъдат построени, това ще засегне минералната вода, която може да изчезне, тъй като дебитът й не е голям. Те се опасяват още, че ще се загуби девствеността на природата в района.

„Специално за този проект са спазени всички изисквания за строителство в подобна територия - обем на застрояване, етажност, озеленяване. Проектите са една голяма купчина хартия, която всеки, който е заинтересован, може да я провери. Да се твърди, че ще се застрои самият извор е шизофренично изказване, защото то просто няма как да се строи върху самият извор”, заяви Иво Стефанов, адвокат на инвеститора.

Очаква се строителството да започне, след като се осигури необходимото финансиране. В момента на територията се извършват проучвания, така че да се види дали на място няма археологически обект.

"Ние нито попадаме в гьоловете, нито засягаме гьоловете, нито засягаме минералните води, напротив – имаме разрешение от община Петрич за ползване на минерална вода, съвсем законно. Сега Рупите, гьоловете се унищожават, няма такова нещо, и Рупите и гьоловете това не е в наш терен", каза инвеститорът. Според общината проблем със строежа няма.

"Абсолютно всичко, което е свързано със законността на проекта, го имаме", каза главният архитект на община Петрич, Владимир Митрев.

"Нямаме основание да се притесняваме от това че няма да има достатъчно вода, тъй като към настоящия момент имаме издадени три разрешителни за изземане на минерална вода, които са в общ размер на 1.36 л в секунда, което е много много под дебита, който имаме", заяви главният еколог на Петрич, Антоанета Петрова.

Теренът, на който ще се строят къщите, попада в защитена археологическа територия. Затова вече са извършени проучвания в района, но и според тях проблем със строителството няма. 

Репортер: Антон Чавдаров

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.