Българският министър-председател беше на посещение в Албания

Борбата с радикализацията и екстремизма - тези теми бяха в основата на посещението на премиера Бойко Борисов в Албания.    

С колегата си Еди Рама българският премиер обсъди предстоящия в края на юни Европейски съвет, на който лидерите на Европа трябва да решат дали да започнат преговори с Албания за членство в ЕС. 

През април ЕК препоръча на евролидерите да започнат преговори за членство с Албания и Македония.

ЗАПАДНИ БАЛКАНИ И ТЕРОРИЗЪМ: Премиерът Борисов на посещение в Албания

,Да се надяваме, че ще имаме положителна новина за Албания и Македония", коментира  министър-председателят на Албания.

"Има още 1-2 държави, които са много скептични по посока Албания, но болшинството от колегите  считаме, че макар и с условия, на Албания трябва да й се даде и дата, и път за присъединяване и преговори за присъединяване към ЕС. Полагаме всички усилия за юни месец да убедим останалите колеги", каза на свой ред Борисов. 

СРЕЩАТА В МОСКВА: Какво се разбраха Борисов и Путин?

Бившият ни посланик в Албания Боби Бобев обясни кои са противниците албанците да зaпочнат преговори с ЕС.

"Вече се появиха становища, че е рано да се правят конкретни стъпки по посока разширяване. Нямам предвид само позицията на президента Еманюел Макрон, но и позицията на една Дания", коментира той.

В Тирана премиерът Борисов участва и във форум, посветен на борбата с тероризма и противодействието на радикализацията. Домакин на събитието е йорданският крал Абдулла II.   

Сред обсъжданите теми е било предотвратяването на радикализацията в страните от Западните Балкани, през които минава миграционният маршрут. Като част от този процес в Тирана предстои да се изгради координационен център за връщане на бойци, които са служили в ИДИЛ. 

"Предложих всяка една от държавите, които участваха, всеки, който желае, да изпратим по един офицер за връзка. По този начин би могло много бързо да се реагира при заплаха", заяви Борисов.

По време на форума той е разговарял с косовския премиер Рамуш Харадинай. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.