"Няма никакви колебания в нашата позиция", коментира Атанас Зафиров

Истанбулската конвенция на път да скара БСП и Партията на европейските социалисти. За това е предупредила по време на партийния пленум лидерът на червените Корнелия Нинова. По думите й ПЕС е заплашила БСП със замразяване на членство, ако не променят позицията си за Истанбулската конвенция. От ПЕС опровергаха информацията.

Партийното заседание на левицата беше закрито за медиите. Пред съпартийците си Корнелия Нинова обяснила, че различията с ПЕС по Истанбулската конвенция остават.

НАСИЛИЕ НАД ЖЕНИ: На всеки 2 седмици една жена в България бива убита

„Наистина беше повдигнат въпросът”, обясни Атанас Зафиров, член на Изпълнителното бюро на БСП.

Нинова обяснила, че по-скоро е готова да подаде оставка, отколкото да промени мнението си. 

„Пленумът показа забележително единство зад лидера си. Няма никакви колебания в нашата позиция”, категоричен е Атанас Зафиров, член на Изпълнителното бюро на БСП.

Конституционният съд реши да образува дело за Истанбулската конвенция

Самата Корнелия Нинова не слезе при журналистите след партийното събрание.

„Имало е друг път напрежение между ПЕС и други леви партии по много въпроси. Намирали са се начини да се предотврати ескалирането на конфликта”, коментира Крум Зарков, зам.-председател на ПГ на БСП.

В отговор на твърденията зам.-генерален секретар на ПЕС Джакомо Филибек обяви, че партията на европейските социалисти не борави с ултиматуми, нито упражнява натиск лично срещу някого.

Министерският съвет изтегли Истанбулската конвенция (ВИДЕО)

Иначе на днешното заседание партийният форум на левицата даде подкрепата си за модернизацията на българската армия. Това стана на фона на критики на вътрешната опозиция, че в парламента БСП е гласувала за проектите за превъоръжаване след среща на Корнелия Нинова с американския посланик.

„Много неща ме притесняват, когато са еднолични срещи. И как така стана, че групата гласува без да има партийно-политическо решение”, попита Георги Гергов от БСП.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.