Между 200 и 250 годишно са инцидентите с бутилки с пропан-бутан

Държавата започва активни проверки на газовите бутилки на пазара. Между 200 и 250 годишно са инцидентите с бутилки с пропан-бутан. Най-често причините са нерегламентирано пълнене на автомобилни газ станции, неправилна експлоатация, както и непроверени уреди и бутилки.

В момента в оборот са над 2 милиона бутилки, като 90% от инцидентите стават заради теч от вентила. Особено опасно е, ако бутилките са изложени на температури над 40 градуса.

ЛОША СТАТИСТИКА: Близо 250 годишно са инцидентите с пропан-бутан 

„Безопасно е да се пълни не повече от 80% от обема на газовите бутилки. На газовите колонки бутилката се пълни на кантар спрямо килограмите й, а не спрямо литражите. На станциите често се случва да слагат по-голямо количество газ“, каза Теодор Пенев, консултант в пункт за продажба на газови бутики.

ТЕЧ НА ГАЗ: Евакуираха гарата в Славяново

„За миналата година са възникнали 6 пожара, при които има двама загинали“, съобщи Мирослав Йотов, директор на Дирекция „Надзор на пазара“ в Държавната агенция по метрологичен и технически надзор.

 Все повече взривове с газови бутилки - съвети как да се пазим

"Ако сравним резултатите от предходни години, където стойностите са в пъти повече, може да кажем, че вече имаме култура на потребителите да ползват правилно тези опасни уреди”, допълни Йотов.

Екип на NOVA направи проверка безопасни ли са газовите бутилки на пазара. Гледайте резултата във видеото. 

Очакваме Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във facebook: Georgi Georgiev Nova TV.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.