"По всяка вероятност техническият проблем е свързан със спиране хардуерно устройств", смята експерт

Най-рано в сряда се очаква Търговският регистър да заработи нормално. Системата е в срив от четвъртък, а МВР, ДАНС и прокуратурата започнаха разследване. От Агенцията по вписванията задействаха авариен план за отстраняване на проблема и твърдят, че щети за информацията няма да има.

Шести ден Търговският регистър е извън строя

„По всяка вероятност техническият проблем е свързан със спиране хардуерно устройство, от което зависи пълноценната работа на системата. Може и да се касае за спиране на част от софтуера”, обясни в „Здравей, България” Борислав Сестримски, експерт по информационна сигурност.

Той изрази съмнение, че част от информацията в Търговския регистър може да е изчезнала, тъй като този клас системи имат няколко нива на подсигуряване.

Възобновяват поетапно работата на Търговския регистър

„Киберсигурността не е свързана само с борбата с хакерите. Тя е свързана и с изграждането на системите и тяхното подсигуряване”, поясни експертът.

„Всяка една информационна система трябва регулярно да се одитира за спазването на процедурите и политиките и да се усъвършенстват тези политики в зависимост от предизвикателствата на новото време”, на мнение е Борислав Сестримски.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.