Парламентът прие оставката на Ралица Агайн

Ралица Агайн подаде оставка като заместник-председател на Комисията за финансов надзор заради „Олимпик”, а парламентът спешно я прие.

Депутатите се събраха на извънредно заседание заради фалита на застрахователя и заради срива на Търговския регистър.

Борисов предлага работна група в НС да предложи решение по казуса "Олимпик" (СНИМКИ)

Оставката е гласувана и вече е факт, но, според БСП, това не е достатъчно и политическа отговорност трябва да понесе не само Ралица Агайн, а и правителството, което беше упреквано на няколко пъти за липса на държавност.

Премиерът пък отговори, че Комисията за финансов надзор се назначава от парламента и се отчита пред депутатите, а не пред правителството.

Междувременно парламентът възложи на министрите на външните работи и на финансите съвместно с Комисията за финансов надзор да търсят възможност  за оказване на помощ на застрахованите в дружеството „Олимпик”, чийто застраховки са прекратени след 17 август.

До 7 септември парламентът пък трябва да бъде информиран за предприетите действия по случая, а Финансовият надзор трябва да представи доклад.

Ралица Агайн: Подавам оставка (СНИМКИ)

След като в понеделник правителството поиска оставката й, днес Ралица Агайн я подаде. Но обясни, че е спазила закона и не вижда грешки в работата си.

„Внесох днес моята оставка, която се надявам да приемете. Това е един емоционален и морален акт към българските граждани”, заяви Ралица Агайн, бивш зам.-председател на КФН.

ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ: Депутатите обсъждат "Олимпик" и Търговския регистър

Според Агайн всички, които са завели щети до момента, и тези, на които им предстои да заведат, ще получат обезщетенията си.

„Кипърският гаранционен фонд се явява платец на всички плащания, свързани с обезщетения по тази застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите. За да няма затруднения за българските граждани, българския Гаранционен фонд ще бъде този, който ще обслужва плащанията”, заяви Агайн.  

Засега обаче няма решение за прекратените над 200 000 застраховки в „Олимпик”.

Борисов: До края на седмицата ще имаме напълно работещ Търговски регистър

Пред депутатите премиерът Борисов поиска да се свика работна група, която да намери изход от казуса.

„При мен компетентното лице е финансовият министър. Той казва, че от този Фонд не можем да даваме. Вие казвате, че може. Какво пречи утре и в други ден да поработим и да се съберем в петък пак, събота пак, неделя пак и накрая да го решим”, заяви премиерът Борисов.

„Ако решим със задна дата да покрием такъв риск на „Олимпик", ще ощетим нашите компании, които са правили вноски в Обезпечителния фонд", каза финансовият министър Владислав Горанов.

Дали ще бъде свикана такава експертна група засега не стана ясно. Но беше гласувано две министерства и Комисията за финансов надзор да потърсят възможност за оказване на помощ на клиентите на „Олимпик”.

Владимир Савов поема „Застрахователен надзор“ в КФН

А Ралица Агайн отрече да е имало дъмпинг на пазара.

„Цената за леки автомобили на „Олимпик” е 196 лева, при средно за пазара - 179 лева. Средната цена за пазара е с почти 20 лева по-ниска. Не може да се говори за дъмпинг”, заяви Агайн.

Опозицията използва това, за да атакува правителството.

„Недопустимо е да има такова разминаване в информацията между Комисията за финансов надзор и правителството. Първо г-н премиерът заяви публично, който се е подлъгал да плаща евтини застраховки, си е поел риска. Вие казвате, че цената не е била дъмпингова. Кое от двете е вярно?, попита Корнелия Нинова.

„В такъв дебат Агайн не е участвала при Бойко Борисов. Няма никакво разминаваме между позицията на г-жа Агайн и правителството”, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Левицата поиска оставките на всички от Комисия за финансов надзор и отново заговори за предсрочни избори.

„Много пъти им правих предсрочни парламентарни избори и знаете резултатите”, заяви Борисов.

Оставката на Ралица Агайн беше подкрепена от всички парламентарни групи.

Репортери: Мия Димитрова, Ина Гълъбова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.