Това прогнозира премиерът за отношенията между САЩ и Иран

Няма да е лесно да се прекрачат санкциите, наложени от САЩ на Иран, въпреки решението на Европейския съвет да не излиза от ядреното споразумение. Това коментира пред журналисти премиерът Бойко Борисов в Ню Йорк, където е на посещение по повод 73-ата сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации.

НАПРЕЖЕНИЕ В ООН: Сблъсък между САЩ и Иран, Макрон - с критики към Тръмп

„При тези санкции, при това отношение на Щатите, вече доста години в политиката, знам, че когато бъдат наложени санкции за компаниите и фирмите, които работят с Иран, ще видите как една по една държавите ще почнат да се отдръпват”, заяви Борисов. Той допълни, че Вашингтон преследва интереса си докрай. „Не знам кой би се наел така лесно да прекрачва санкции, наложени от САЩ. Вече веднъж видяхме какво се случи с „Южен поток“ при кабинета „Орешарски“. Как бързо върнаха договорите и приключи сагата с наказателната процедура от страна на ЕК, спиране на еврофондовете. Да, те не го обясняват по този начин, но така практически се случват“, коментира министър-председателят.

ЕС, Русия и Китай с нова система за разплащане с Иран

„Дори в бизнеса, това което очаква Великобритания, при един твърд Брекзит, Европа ще доразклати не само Великобритания, но и ЕС. И с Тереза Мей като си говорихме тя също изрази голяма надежда от мен да работя колкото се може, тъй като има и много български граждани във Великобритания, да намерим мек вариант за Брекзит и да бъде добре за всички. Все пак има две-три седмици още да се работи“, допълни Борисов.

Борисов: Нападателите на Димитър Върбанов ще бъдат наказани

Министър-председателят проведе среща с представители на американски еврейски организации в Ню Йорк. Премиерът подчерта, че българският и еврейският народ са изключително свързани и с годините са изградили приятелство, което е добра предпоставка за сътрудничеството на международно ниво. „Признателни сме на еврейската общност, която даде своя принос и оказа подкрепа на България в годините на прехода към демокрация, в процеса на присъединяването на страната ни към НАТО и ЕС, както и за задълбочаване на двустранния диалог със САЩ“, каза премиерът Борисов. Министър-председателят допълни, че страната ни би оценила високо подкрепата и съдействието на американските еврейски общности пред Конгреса и американската администрация за постигането на пълна визова реципрочност със САЩ.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.