На церемония във Ватикана убитият салвадорски архиепископ Оскар Ромеро и папа Павел Шести бяха обявени за светци

Папа Франциск обяви за светци две от най-спорните фигури на Католическата църква от 20 век - убитият салвадорски архиепископ Оскар Ромеро и папа Павел Шести, който бе начело на Римокатолическата църква в един от най-бурните й периоди и утвърди съпротивата й срещу контрацептивите, съобщава БТА.  

Церемонията по канонизирането им се състоя на площад "Свети Петър" в присъствието на десетки хиляди вярващи. На нея бяха обявени за светци и още петима души.

Папа Павел Шести ръководеше католическия свят по време на по-голямата част от Втория ватикански събор (1962-1965), който модернизира Църквата. Папа Франциск  често цитира папа Павел Шести, показвайки, че държи на реформите на събора, който позволява литургията да се произнася на местните езици, вместо на латински. Освен това на този събор се обявява зачитане на другите религии и започва важен процес на помирение с евреите. Павел Шести е и първият папа, извършил посещение извън Италия.

В проповедите си Оскар Ромеро често порицаваше репресиите и бедността. Той беше застрелян на 24 март 1980 година в болничен параклис в Салвадор. Убийството му беше едно от най-шокиращите в дългия конфликт между поредица от подкрепяни от САЩ правителства и леви бунтовници.

Обявяването му за светец обаче се сблъсква с твърда съпротива във Ватикана и от влиятелни консерватори в латиноамериканската църква, които се опасяват от прекаленото политизиране на образа му. През 2015 година Ватикана обяви, че Ромеро е умрял като мъченик, убит с омраза заради вярата си.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.