Обиск на дипломатическата мисия беше извършен във връзка с изчезването на журналиста Джамал Хашоги

Токсични материали, покрити с боя, са открити при обиска на саудитското консулство в Истанбул. Това съобщи турският президент Реджеп Ердоган в хода на разследването на изчезването на саудитския журналист Джамал Хашоги. То е известен с критиките си срещу кралското семейство в Рияд. В неизвестност е от 2 октомври, след като влиза в саудитското консулство в Истанбул.

Претърсването на консулството в Истанбул продължи девет часа. То беше извършено от съвместен екип от турски и саудитски експерти. Във вторник проверката продължава и в жилищната част на дипломатическата мисия.

Заради изчезнал журналист: Обискират саудитското консулство в Истанбул (ВИДЕО)

Надявам се да стигнем до заключения, които да ни дадат разумно обяснение възможно най-скоро. В хода на разследването се проучват токсични материали, част от тях - боядисани. Всичко зависи от резултатите от проверката", коментира турският държавен глава.

Разкритията за въпросните материали бяха направени, докато американският държавен секретар Майк Помпео се среща в Рияд с крал Салман и с престолонаследника Мохамед бин Салман. След това вероятно Помпео ще се отправи към Турция. Американски медии съобщават, че саудитците се готвят да признаят, че Хашоги е убит в консулството по време на разпит, който е излязъл извън контрол. Ако това се случи, за първи път Рияд ще поеме отговорност за изчезването на журналиста.

Турция заяви, че има запис с убийството на саудитския журналист

От Върховния комисариат по правата на човека на ООН призоваха да бъде свален дипломатическият имунитет на замесените в случая саудитски представители.

Казусът провокира призив и на европейско ниво.

Детайлите са изключително сериозни и сме казали това много категорично на саудитските власти. Искаме с пълна яснота да се установи какво се е случило. Комуникирахме със саудитските власти вчера, заедно с британските ни колеги”, каза външният министър на Франция Жан-Ив ле Дриан.

Крал Салман нареди вътрешно разследване по случая, а американският президент Доналд Тръмп заплаши с тежко наказание, ако се окаже, че кралството е замесено в изчезването на саудитеца.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.