Трябва да бъдат разработени точни критерии за това, смята бившият председател на ДАБЧ Райна Манджукова

„Ако се направи проверка назад във времето за издаването на документи за български произход, тя не може да докаже категорично нарушения, защото няма разработени критерии, по които този произход да се удостоверява”. Това заяви в студиото на „Здравей, Бългалрия” бившият председател на Държавната агенция  за българите в чужбина (ДАБЧ) Райна Манджукова. Вчера при мащабна акция в агенцията бяха задържани 20 души, сред които и председателят на агенцията Петър Харалампиев. Разследва се корупция при издаването на документи за български произход на чужденци в големи мащаби.

Над 20 ареста в Агенцията за българите в чужбина (ОБЗОР)

Манджукова посочи, че заради националната сигурност този въпрос трябва да бъде решен не със спецакции, които се правят на няколко години, а  да бъдат разработени критериите, по които да се удостоверява българският произход, за да няма такива съмнения.

ДАБЧ  има задължение да издава удостоверения за български произход едва от 2000 година – това е 7 години след нейното създаване. Преди това такъв документ не е съществувал. Преди това .се е изисквал документ за български произход, издаден от държавата, от която е лицето. „Българите от бившия Съветски съюз, родени преди 1990 година, имаме този късмет в нашите актове за раждане да пише националността на родителите. Това задължение да се издава подобно удостоверение беше вменено на агенцията поради факта, че държавните институции не можеха да се оправят с цялото разнообразие на български общности зад граница и документите, с които те разполагат”, обясни обаче Манджукова.  

През 2014 година са проверени 1500 удостоверения за български произход, като за половината от документте няма доказателства за българска връзка. Общо 90% от проверените удостоверения за предните три години също за издадени без документи за наличие на възходящ българин, установени са 1646 души от Албания и Косово, които имат удостоверение за български произход до началото на 2014 г.

Какво ще покаже сегашната проверка, предстои да разберем.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.