Данните са на "Евростат"

Три български региона са с най-ниска продължителност на живота в целия Европейски съюз. Данните са на "Евростат".

В Северозападния регион хората живеят средно до малко над 73 години. В Югозападния регион продължителността на живота е около  74 години. Същата е продължителността на живота и в регион Северноцентрален, показва европейската статистика.

Според анализа средната продължителност на живота в Европейския съюз е била 81 години.  У нас средната продължителност на живота през 2016 г. е била само 75 години, което отново ни поставя в дъното по продължителност на живота в евросъюза.

Цена Врачева е на 74 години и е пенсионирана учителка по математика. Живее в село Гергини на 10 км от Габрово. Тя има свое обяснение за продължителността на живота у нас и застаряването на нацията.

За продължителността на живота да няма излишно напрежение, защото всяка стресова ситуация и всяко напрежение изхабяват. Количествените натрупвания водят до качествени изменения”, обясни тя.

Продължителността на живота зависи от няколко фактора- от устойчив икономически растеж, от богатство, от качествена здравна грижа и достъп до добра медицина, категорични са експертите. Една от основните причини за намаляване на продължителността на живота у нас е бедността.

ООН: Половината от бедните хора по света са деца

Устойчиво бедният човек започва да се отказва от много от нещата, които  гражданите на развитите общества правят. Например да се грижи за здравето си”, обясни антропологът Харалан Александров.

Необходимо е въвеждането на активна и проактивна здравна политика, колкото и да изглежда непазарно и дори да навява спомени от социализма, твърди антропологът.

„Аз понеже съм от това поколение, което много ясно помни- мереха ни, теглеха, караха ни да се оплезим в училище, задължително един път в месеца ни преглеждаха зъбите, даваха ни мляко с калций там и не знам с какво да ни подхранват т.е. цялата тази политика някои я наричат хигиена, другия наричат здравна промоция и е крайно време да започва да се връща, каза още Александров.

Държавата търси вариант за справяне с проблема.

 „Инфраструктурата и пътищата да изпреварят демографските процеси и хората да останат там, където живеят, там да работят и да имат добра инфраструктура, по която да се движат”, каза регионалният министър Петя Аврамова.

Продължителността на живота е пряко свързана с друг проблем - застаряването на нацията. Според данни на НСИ най-висок процент на застаряващо население у нас на възраст над 65 години е регистриран в областите Видин - 29 на сто от хората там са над 65 години, Габрово със застаряващо население 28 %, в Кюстендил и Ловеч хората на възраст над 65 години са 26 на сто от населението в областта.

Към момента данните показват, че с най-нисък дял на възрастно население в страната са София и Варна.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.