Росен Василев е ползвал в нарушение научен труд от университета в Белфаст

За първи път в България  - уволняват ректор за плагиатство. Росен Василев от техническия университет  - варна е станал доктор на науките и професор, като дословно преписвал чужди текстове. това обяви в свое решение комисията за академична етика. Ректорът оспорва решението, но законът предвижда да загуби поста си. NOVA първа показа преписаните текстове на Василев преди година, а по-късно той стана герой в разследване на Марин Николов за източване на университета през ремонти и столово хранене.

Текстовете в трудовете на Василев за степен доктор на техническите науки и за професор са между 90 и 100 процента преписани от чужди автори. В това са единодушни експертите в новата Комисия по академична етика към министерството на образованието и науката. Изследванията са в областта на денталната техника и са представени като авторски, твърдят те. Някои са препечатани дословно, дори с правописни грешки.

„В случая говорим за доста съществен процент. Да представите чужди научни резултати като свои научни резултати и да не упоменете източника. Чист 100-процентов случай на плагиатство”, каза проф. Николай Денков.

С мнозинство от 4-ма срещу 1 глас това е първото решение на новата комисия по академична етика. Ректорът отказва пряк контакт с медиите. В писмено възражение той оспорва законността на акта и добавя, че текстовете му са взаимствани главно от негови докторанти, които изрично дали съгласието си за ползването им.

„Ролята на научните ръководители на докторантите е не само да ги ползват за работна ръка в лабораториите си, а и да пишат и публикуват с тях…“, се казва в изявлението.

Следва решение на министъра на образованието Красимир Вълчев.

„Право и задължение на министъра при установено плагиатство е да назначи служебен ректор, който пък от своя страна да го освободи, включително като преподавател във висшето училище. 30;02 Тези решения подлежат на съдебен контрол - той може да обжалва, може да докаже пред съда, че това не е така, но пред комисията не е успял”, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев.

Проверка на инспектората на образователното министерство от лятото окончателно потвърди и съмненията за злоупотреби при обществени поръчки в техническия университет във Варна, които ви показахме в Разследване на Нова. Видяхме как работници на строителната фирма на шурея на ректора работят по ремонти в университета за над 3 милиона лева.

Видяхме и как фирмата, която готви в стола, отчита по три хранения вместо едно, с помощта на електронни карти. Със съмнение за конфликт на интереси и източване на хиляди левове от субсидии за хранене случаят е предаден на прокуратурата.

„Тези нарушения, да, има ги, да, те са факт, и ние сме ги предали на прокуратурата, повече от това не е редно да казвам”, каза зам.-министърът на образованието Петър Николов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.