Президентът Румен Радев е разговарял с Доналд Тръмп

Френската столица е домакин на главните тържества, посветени на 100 години от приключването на Първата световна война. На 11 ноември 1918 г. Германия подписва примирие със страните от Съглашението, което слага край на конфликта.

В 11.00 часа местно време – в минутата, когато е прозвучал сигналът за примирие – започна мемориалната церемония пред Триумфалната арка. На нея присъстваха 120 официални гости. Сред тях бяха държавните и правителствените глави на страните-участнички в конфликта, президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин, както и ръководителите на международни организации. Те подписаха и символично примирие - един век по-късно.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В словото си на церемонията в Париж френският президент Еманюел Макрон призова световните лидери да се борят за мира. "Да обединим нашите надежди, вместо да противопоставяме страховете си", призова държавният глава.

По време на церемонията символично бе запален Вечният огън на гроба на Незнания войн, намиращ се под сводовете на Триумфалната арка.

Българският президент Румен Радев и съпругата му Десислава Радева бяха на първата редица със световни лидери до израелският преимер Бенямин Нетаняху и канадският премиер Джъстин Трюдо.

След възпоменанието на Триумфалната арка, Румен Радев участва в Мирен форум, на който напомни, че Първата световна война започва на Балканите и е "наш дълг да работим така, че този регион, който продължава да ражда противопоставяне, наистина да се стабилизира".

В рамките на възпоменанията е разговарял с американския си колега Доналд Тръмп. Това е станало на вечеря в Елисейския дворец.

"САЩ са стратегически партньори на България във всички сфери  - от икономическо сътрудничество, сигурност, наука и образование", коментира Радев.

Световни лидери в Париж за 100-годишнината от края в Първата световна война (ОБЗОР)

Макрон посрещна Тръмп в Елисейския дворец (СНИМКИ)

Меркел и Макрон откриха паметна плоча за 100-годишнината от края на Първата световна война

През втората част на деня в изложбения център Гранд-ал в парка Ла-Вилет бе открит Парижкият форум на мира. В него участваха държавните и правителствени глави, ръководителите на неправителствени организации. Те бяха поздравени от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Срещата има за цел да представи нови предложения, които да намалят напрежението в света.

Първата световна война отне живота на 18,6 милиона души, включително на 1,7 милиона – във Франция, на 2,4 милиона – в Германия, 3,3 милиона – в Русия. В последния ден на този грандиозен конфликт са убити и изчезнали 11 хиляди души.

Вчера френският президент Еманюел Макрон и федералният канцлер Ангела Меркел откриха в Компиенската гора, намираща се на 80 км северно от Париж, мемориална дъска в памет на примирието, сключено през ноември 1918 г. и сложило край на продължилите повече от 4 години бойни действия. Актът за примирие е подписан на 11 ноември в 5 часа и 10 минути във вагона на маршал Федринанд Фош. Военните действия са прекратени след шест часа – в 11.00 часа.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.