Тя беше критикувана от палестински представители и правозащитни организации

Платформата за резервации Airbnb спира предлагането на жилища в израелските селища на Западния бряг. Американската компания обяснява решението си с факта, че селищата на окупирания Западен бряг са „в центъра на спора между израелците и палестинците“.

Мярката се посреща с одобрение от палестинците, но Израел я определи като срамна и заплаши да наложи санкции. Палестински представители и правозащитни организации критикуваха платформата заради предлагането на жилища в този район.

Нетаняху вече ще ръководи и отбраната на Израел

"Решението на ръководството на Airbnb да спре предлагането на жилища в Юдея и Самария е изключително тревожно. Тревожно е, защото идеята зад Airbnb е да се срещате с хората там, където живеят, да разбирате средата, в която живеят, да разбирате нуждите им и дори да научите мечтите им. Това решение няма да подпомогне мира, а ще подкрепи антисемитските действия", заяви кметът на Ефрат Одед Ревиви.

"Това е много важно решение, защото всички селища са незаконни. Според международните закони и предлагането на жилища от Airbnb там беше незаконно. Надяваме се, че всички туристически агенции ще постъпят така възможно най-скоро", каза палестинският министър на туризма Рула Майах.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.