Решението беше обявено ден след посещението на китайския президент в латиноамериканската страна

Правителството на Панама посочи китайски консорциум като изпълнител на проекта за мост на стойност 1,4 млрд. долара над Панамския канал. Решението беше обявено само ден след посещението на китайския президент Си Цзинпин в латиноамериканската страна.

"Панама напредва в отношенията си с Китай и без съмнение този проект, който започва изграждането си днес, е част от това послание и доверие между двете страни", каза президентът на Панамат Хуан Карлос Варела.

България и Панама ще активизират икономическите си връзки

Поръчката ще позволи на консорциум, наречен Panama Cuarto Puente, съставен от China Communications Construction Company (CCCC) и China Harbour Engineering Company (CHEC), да проектира и изгради мост над Панамския канал.

Групата победи в надпреварата за обекта компании от Испания, Италия, Южна Корея и Китай. Той ще бъде един от най-големите строителни проекти в панамската история.

По време на посещението на Си Цзинпин той и Варела подписаха споразумение за инфраструктура, туризъм и сътрудничество за развитие, след като Панама стана първата латиноамериканска страна, която се включи в партньорската инициатива за развитие на гигантската китайска инициатива „Един пояс, един път“.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 
Редактор: