200 държави се подписаха под набор от правила за прилагането на Парижката конвенция за климата

С неочакван успех завърши конференцията на ООН за климата. След седмици спорове, близо 200 държави постигнаха компромис и се подписаха под набор от правила за прилагането на Парижката конвенция за климата. Новото споразумение би трябвало да превърне договореното във френската столица през 2015-та от декларации за намерения в конкретни мерки. Поставя се и срок за началото на изпълнението им - 2020-та година.  Основната цел на двата големи договора е съкращаването на емисиите парникови газове в атмосферата. Това би трябвало да доведе до ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха.

Ключови научни доклади за климата не бяха приети на конференцията на ООН

"Сега имаме ясни правила и прозрачно финансиране на мерките. Положихме много усилия да убедим всички да подпишат. Няма как да не сме доволни от резултата", каза министърът на околната среда на Австрия Елизабет Кьостингер.

Ограничаването на климатичните промени ще подобри здравето на хората

"Много е трудно да постигнеш компромис между близо 200 държави. Особено по такъв сложен текст, пълен с регулации и мерки. Постигнатото тук е страхотно и прави Парижкото споразумение реално действащо", заяви министърът на екологията на Испания Тереса Рибера.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.