Мярката влиза в сила след 3 дни

Десислава Иванчева и Биляна Петрова излизат под домашен арест, реши спецсъдът. Освобождаването им обаче е отложено с 3 дни. Прокуратурата беше колеблива и не заяви категорично дали ще обжалва освобождаването. Ако не го стори, отстранената кметица на „Младост” и заместничката й ще са си у дома още този  уикенд.

ЕКСКЛУЗИВНО ОТ СЪДА: Говорят Десислава Иванчева и Биляна Петрова (ВИДЕО)

56 000 евро белязани пари пратиха Десислава Иванчева и Биляна Петрова за 8 месеца зад решетките. През това време 3 пъти чуха „домашен арест”, но не се прибраха.

„Наближават едни от най-светлите празници, крайно време е някои хора да проявят човещина”, заяви Емануил Йорданов, адвокат на Биляна Петрова.

„Имаме мотиви, ще ги прочетем и ще преценим как да действаме”, заяви Илиян Рангелов, наблюдаващ прокурор.

Протест пресъздаде ареста на Десислава Иванчева (ВИДЕО+СНИМКИ)

Дотук прокуратурата винаги е била против Иванчева и Петрова да се приберат у дома. Преди месец съдия Иво Хинов разпореди незабавно освобождаване за двете, но в рамките само на ден спецапелативният съд го отмени заради протест на държавното обвинение. Бързината на магистратите доведе до съмнение в работа им и последва проверка в спецапелативния съд, която установи нередности. Последствия нямаше.

Наблюдаващият прокурор отрича прокуратурата да иска на всяка цена да държи Иванчева и Петрова в ареста.

Не на всяка цена било и разпореждането на спецпрокуратурата антикорупционната комисия да търси следи за злоупотреби в община „Младост”.

Иванчева и Петрова са обвинени в подкуп в особено големи размери. Парите искали от бизнесмен, за да му придвижат разрешителното за строеж. 

У дома се прибира и соченият за посредник при сделката Петко Дюлгеров. На излизане от съдебната зала адвокатката му заяви, че по време на домашния си арест тримата задържани ще трябва да носят гривни за проследяване.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.