Лидерите на коалицията решиха парламентът да се разпусне, съобщи говорител на Нетаняху

Предсрочни парламентарни избори ще бъдат проведени в Израел в началото на април следващата година, съобщи говорител на израелския премиер Бенямин Нетаняху в Twitter, след заседание на членовете на управляващата коалиция, предаде Ройтерс. "Лидерите на коалицията единодушно решиха парламентът да се разпусне и да се върви към нови избори в началото на април", каза говорителят на дясната партия "Ликуд", цитиран от Франс прес. Редовните парламентарни избори трябваше да се произведат през ноември 2019 г. 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че след предсрочните парламентарни избори следващия април желае да състави дясна коалиция, подобна на сегашната, предаде Франс прес.
"Сегашната коалиция е ядрото на следващата. Ще призовем избирателите да подкрепят нов наш мандат, за да продължим да управляваме страната с нашата политика", посочи Нетаняху след днешното обявяване на предсрочни избори за израелския парламент.

Решението за разпускане на парламента беше взето в дух на "отговорност към бюджета" и в интерес на нацията, добави говорителят от името на всички участници в парламентарното мнозинство.

Нетаняху вече ще ръководи и отбраната на Израел

Нов закон, разширяващ военната повинност към ултраортодоксални мъжe предизвика провала на кабинета. Ултраортодоксалните партньори на Нетаняху настояват законът да бъде смекчен, а твърде крехкото парламентарно мнозинство изглежда прави такъв компромис невъзможен, посочва АП.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.