Снимка: Thinkstock
Как ще посрещат Новата година китайците?
Китай се готви за посрещането на лунната Нова година следващата седмица. Най-големият и важен празник в страната събира семейства и приятели да похапнат, разговарят и отпочинат, предаде Асошиейтед прес.
Новата година в Китай започва на различна дата, тъй като се определя от местния лунен календар. Тази година, която ще премине под знака на Земния глиган (свиня) според китайския зодиак, започва на 5 февруари.
През празничния период се очаква "треска за пътуване" - милиони китайци ще прекосят страната със самолет, влак или автомобил, за да бъдат с близките си. Предвижда се общият брой на пътуванията из Китай да е около 3 милиарда.
За китайската Нова година: Шоу в центъра на София (ВИДЕО+СНИМКИ)
Китай посреща Годината на синята дървена овца
Снимка: Getty Images
В навечерието на Новата година семействата се събират за празнични пиршества и игри. Младите хора получават подаръчета за късмет - червени пликчета с пари. В по-съвременния вариант на традицията членове на семейства и приятели си разменят виртуални червени пликчета.
Честванията за Новата година трябва да са шумни. Обикновено китайците денонощно палят фойерверки, за да подплашат "старото чудовище" - животното, под знака на което е преминала предходната година. Миналата година в някои от най-големите градове на Китай, сред които столицата Пекин и Шанхай, фойерверките бяха забранени.
Китай посрещна Годината на змията
Поднасяните на трапезата новогодишни блюда варират според региона. За северната част на Китай например са характерни кнедлите. В района на Шанхай хората се стремят към максимално кулинарно разнообразие, за да привлекат благосъстояние. Семействата украсяват входната врата с фенери и червени хартиени изрезки на думата "фу" - късмет, на животното, на което е подвластна текущата година - в случая на Глигана, както и на прилепи и риба. Отстрани вратата се декорира с куплети за благословия.
Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.
Редактор: