Пламъците в Тасмания са обхванали площ от 190 000 хектара, а Куинслад е под вода

Мащабни горски пожари продължават да бушуват на територията на австралийския щат Тасмания. През последните два дни площта, която са обхванали, се е разширила до 190 000 хектара. Повече от 40 огнища все още не са локализирани.

Мобилизирани са повече от 600 пожарникари и около 130 единици специална техника от съседни региони и Нова Зеландия. На територията на щата има пълна забрана за палене на огън и разходки из гората.

Рекордни горещини в Австралия

"Предстоят ни трудни дни. Сухото и ветровито време прави невъзможно локализирането на пожарите и тяхната площ расте. Сега обширни области от горите в централната, южната и югоизточната част на страната, както и няколко населени места са обхванати от пламъци. За съжаление, ситуацията няма да се промени още няколко седмици“, заяви главният инспектор на пожарната служба на Тасмания Джеф Харпър.

В момента повече от 500 души са евакуирани от районите, обхванати от пожари, Хората са настанени в държавния евакуационен център. Беше отправено предупреждение за спешна евакуация за 16 района на щата. Властите обявиха, че всички евакуирани ще получат субсидии за закупуване на облекло, храна и стоки от първа необходимост.

Източният щат Куинслад пък беше засегнат от проливни дъждове и сериозни наводнения. Синоптиците описаха метеорологичните условия там като „нещо, случващо се веднъж на век“, съобщава Ройтерс.

На много места в щата е издадено предупреждение за проливни дъждове и очаквани нови наводнения. Няколко реки излязоха от коритата си. Много пътища останаха под вода. Заради големи приливни вълни край крайбрежното градче Таунсвил, около 1000 домакинства трябваше да бъдат евакуирани. Само за денонощие над района е паднало количество дъжд, характерно за месец валежи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.