Трескавата подготовка за събитието продължава и в последния момент

На 5 февруари настъпва лунната Нова година, известна още като китайската Нова година. 2019 г. е под знака на глигана. В китайската култура дивото прасе е символ на богатството, затова през тази година можем да очакваме да преуспеем. Празниците около 5 февруари водят до най-голямата миграция на хора по света. Близо 3 милиарда ще пътуват със самолет, влак, кораб и автобус, за да отбележат Новата година.

Когато тази нощ стрелките ударят полунощ, небето над Азия ще се озари от фойерверки. Хората ще си пожелават късмет и успех. А милиони ще си разменят червени пликове с пари - за късмет и успех. Трескавата подготовка за събитието продължава и в последния момент.

Необичайна оферта: Ако си неомъжена и над 30 - получаваш допълнително отпуск за срещи с мъже

За разлика от начина, по който светът посреща 1 януари, празненствата за лунната Нова година продължават дни наред, изпълнени с традиции и ритуали.

Милиони тръгват на път за китайската Нова година

За първи път китайската телевизия ще използва 4К технологии, 5G мрежа, виртуална реалност и изкуствен интелект в няколкочасовата си новогодишна гала програма, която ще се излъчва на живо.

Лунната Нова година е празник и за гигантските панди в Шанхай. Те получиха за подарък моркови, бамбук и плодове.

Годината на дивото прасе в 12-годишния китайски календар започва утре. Лунната Нова година се празнува в Китай, Корея, Виетнам, Япония и в цяла югоизточна Азия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.