Това стана ясно от изявление на Данаил Кирилов

Парламентът за втори ден успява да събере кворум само с гласовете на управляващите. Бойкотът на БСП продължава, а темата за надниците на отсъстващите депутати стана централна.

Въпреки всичко, кворум имаше - със 122-ма депутати. В пленарната зала влязоха и народните представители от ДПС, но не се регистрираха. А в кулоарите стана ясно, че управляващите обмислят санкции за отсъстващите им колеги от БСП, тъй като не било вярно, че те не получават абсолютно никакви възнаграждения за неявяването им в парламента.

„Отсъствието на колегите налага обследване на правилника с оглед санкционните последици. Спекулативно е твърдението на колегите, че неприсъствайки те не получавали нищо. Не е така. Според правилника, макар и да не участват в заседанията, депутатите от БСП ще вземат една трета от основното си възнаграждение. Във възприятието на работещия българин тази една трета всъщност е средната работна заплата”. Това заяви председателят на Правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов по повод отсъствието на колегите му от групата на БСП. 

СКАНДАЛ В ПАРЛАМЕНТА: Състоянието на енергетиката скара ГЕРБ и БСП (ВИДЕО)

Той подчерта, че е редно въпросът да бъде обсъден в Комисията по правни въпроси, за да бъде изяснено дали могат да се извиняват депутатски отсъствия, когато липсва цяла една парламентарна група.

„Редно е голяма част от разходите да не бъдат покрити, а санкциите да бъдат пределно ясни и да се знае. Ние, когато бяхме извън парламента юни и юли месец 2013 г., не получавахме абсолютно нищо. Санкциите бяха радикални тогава“, заключи народният представител.

"Кой в България не ходи на работа изобщо и взема 1 000 лева? Това е една нелоша заплата за българските стандарти в момента. Ние искаме това да отпадне", коментира лидерът на "Атака" и съпредседател на "Обединените патриоти" Волен Сидеров.

"Нека вкарат тези предложения и ще ги обсъдим публично пред всички. Ама ми се ще да водим и дебат за какво една част от парламента работи по някакъв дневен ред, който не е актуален, а друга част въобще не работи", заяви народният представител от ДПС Халил Летифов. 

А днес депутатите гласуваха окончателно: стартират процедура за избор на нова ЦИК. Партиите, неправителствените организации и парламентарно представените такива ще имат двуседмичен срок да представят своите кандидати. Очаква се новият състав на ЦИК да бъде гласуван на 18 или 19 март.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.