Началото на първото състезание бе дадено в 10.30 ч. в петък

Най-оспорваният старт на Световното по ски в Банско се провежда още в първия ден от първенството. В него участват звезди като Хиршер, Пентюро, Кристоферсен, Шварц, Парис и Йенсруд. Те се състезават в „Супер комбинация – мъже”. Началото на първото състезание за деня бе дадено в 10.30 ч., а второто започва в 14 ч.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Швейцарецът Мауро Кавизел предложи малка изненада в първия манш на комбинацията в Банско. Той спечели супергигансткия слалом с време от 1:09.08 минути и изпревари някои от най-големите имена в тази дисциплина.  Втори след него остана австриецът Винсент Крийхмайр, който изостана само на шест стотни от лидера. Големият фаворит за успеха Алекси Пинтюро от Франция остана на трето място с 16 стотни изоставане от най-доброто време, което му дава страхотна изходна позиция за втория манш и крайната победа.  Лидерът в класирането за Големия кристален глобус Марсел Хиршер записа едно от редките си участия в комбинация, като даде 20-о време. Той ще започне втория манш с 1.83 изоставане от лидера, което не му дава големи възможности да се бори за успех в комбинацията, въпреки че е най-добрият слаломист в "белия керван". 

Извън Топ 30 за втория манш останаха имена като Хенрик Кристоферсен, Кйетил Янсруд и Карло Янка. На косъм място в 30-те най-добри намери ветеранът Тед Лигети, който беше най-рано пристигналата звезда в Банско за подготовка. 

Световният шампион от Оре в дисциплината Доминик Парис даде 13-о време, на 101 секунди от лидера. Веднага след него се наредиха Кристофер Ноймайер, Александър Килде Аамот и Кристоф Инерхофер. 

Единственото българско участие в комбинацията беше на Йоан Тодоров. Той обаче не успя да намери място в 30-те най-добри на надпреварата и не се класира за слалома във втория манш. Той записа време от 1:17.66 минути, с което се нареди 53-и в крайното класиране - последен от всички завършили. Тодоров ще стартира и в супергигантския слалом в събота, и в гигантския - в неделя. Алберт Попов ще участва само в гигантския слалом в неделя.

Трите старта, които ще се състоят в дните на Световното (22-24 февруари), ще бъдат отразявани от 150 журналисти. Най-голяма е българската група. Сред пратениците в Банско са журналисти от Австрия, Германия, Северна Македония, Сърбия, Русия и Италия. Гост коментатори са Мария Хьофл-Рийш (АRD) и Ханс Кнаус (ORF).

Световното по ски събра в Банско туристи от цял свят

Според кмета на общината Георги Икономов Банско е готов и за това домакинство. "Силно се надяваме времето да е с нас и да издържи. Има много активности за гостите, както в ски зоната, така и на площада. Един тревожен факт обаче трябва да бъде споделен: само за месец януари над 50 000 автомобила са влезли в ски зоната. Това означава 250 тона въглероден диоксид. За последните шест месеца тази цифра скача над 1000 тона", заяви Икономов. И покани медиите, състезателите и официалните гости на кулинарна изложба, която общината организира в петък вечер. На нея ще бъдат представени най-известните бански ястия.

Вицепрезидентът на организационният комитет Георги Бобев разкри, че за отличното провеждане на Световната купа в Банско работят повече от 2000 човека. 30 камиона са превозили тежката техника, която се изисква от ФИС за стартовете.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.