Хиляди хора се озоваха на мястото заради слух, че границите са отворени

Засилена охрана по границите ни заради опасност от нова бежанска вълна от Гърция. Близо хиляда души напуснаха лагера "Диaвата" край Солун в опит да се отправят към границата със Северна Македония. Те бяха спрени от силите на реда, които използваха сълзотворен газ. При сблъсъците има пострадали, включително деца.

Младен Маринов: Подсилили сме границите с допълнителни патрули (ВИДЕО)

Мигрантите са били подлъгани от публикации в социалните мрежи с твърдения, че може да достигнат свободно до границата на Гърция с Албания и Северна Македония. Така край Солун само за няколко дни се оформи цял палатков лагер. Там обаче условията за живот са изключително лоши и започват да се появяват редица проблеми. Основният е липсата на храна.

Мигранти влязоха в сблъсък с полицията в Гърция (ВИДЕО+СНИМКИ)

Идеята на гръцките власти за справяне с казуса е хората да бъдат извозени с автобуси обратно до центровете, от които са тръгнали. Мигрантите обаче отказват и категорично заявяват, че ще чакат границите все пак да бъдат отворени.

"Помолихме да спим във фургоните в кампуса, заради децата, те буквално ни изритаха оттам, просто не ни позволиха да останем там, и не ни дават нищо, една чаша с чай не ни дават. А след като гръцките полицаи ни засипаха със сълзотворен газ, сега децата са болни и няма как да ги лекуваме, не знаем и какво им е”, обясни Диа Халид.

Мигрантите ни показват и бебе на 24 дни, което е тежко засегнато от полицейския сълзотворен газ. Бащата  опитал да предпази детето, но лицето му е засегнато сериозно.  На няколко пъти през деня гръцките власти опитваха да убедят мигрантите, че най-правилното решение е да се качат на автобуси и да се върнат в кампусите, от които са дошли.

„Решени сме – няма да се върнем в Гърция. И дойдохме на границата. Ако е отворена – ОК. Ако не отворена, ще чакам тук месец, два, три – няма проблем”, категоричен е : Билал от Ирак.

Усилията на местните власти дадоха резултат в ранния следобяд, когато първите мигранти започнаха да се качват в автобусите и да напускат палатковия лагер.”Мислещите хора осъзнаха колко опасно може да стане наистина тук, за децата, и за жените”, обясни Никълъс Вангос, Министерство по миграциите

И опасността не закъсня. За пореден път група мъже опита да пробие полицейския кордон. Но не успяха. А властите очакват до понеделник палатковият лагер да изчезне. А хората  са категорични, че мерки трябва да бъдат взети незабавно, защото в противен случай според тях, жертвии ще има – от глад или от студ.

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

Репортер: Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.