За един ден от акцията 1200 автомобила потеглиха към наказателен паркинг

Общинските паяци затягат контрола срещу неправилното паркиране в София. Освен гратисчиите в платените зони, те вече вдигат и всички нарушители на Закона за движение по пътищата. За един ден от акцията 1200 автомобила потеглиха към наказателен паркинг.

Сметката за нарушителите показва, че едно спиране на непозволено място в София възлиза на 20 лв. за фиш, 60 лв. за паяка и по 2 лв. за час престой на наказателния паркинг. При новата схема за контрол вероятността за избягване на наказанието е минимална.

Под прикритието на знаците за платена зона стотици шофьори всеки ден паркират между разрешените места, но в нарушение. Като стопанин на пътя общината е поела правото си на санкции.

Паркирането около Националния стадион вече е платено

Масово работещи в центъра паркират пред офисите си в нарушение, потвърждават от Центъра за градска мобилност.

"Това е утвърдена практика - да паркират близо до офиса си, тъй като те няма как да получат винетка по местодомуване. Наблюдават отвътре автомобила си и когато видят, че наш контрольор идва да го санкционира, влизат и тръгват", обясни директорът на "Паркиране и мобилност" в ЦГМ Румяна Милова.

Нови правила за паркирането в София

В първия ден на акцията са били засечени 1200 нарушители. Вдигането им е дало резултат. На втория ден, в същия периметър, са засечени 840.

Изгледите са на лице - с 10 нови паяка и 10 нови служители.

И още едно предупреждение към нарушителите – паяците ще вдигат без почивен ден.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.