"Половината от света признават Косово, а половината не го признават. Това означава, че трябва да намерим решение", посочи Вучич

Президентите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи обсъдиха диалога за нормализиране на отношенията между двете държави в рамките на международната конференция "Глобек" в Братислава, съобщават МИА и БГНЕС.

В началото на дискусията Вучич каза, че Прищина и Сърбия имат различни тълкувания за територията на Косово и че е песимистично да постигне споразумение с Прищина. Той посочи, че това не означава, че няма да направи всичко, за да се запази мирът и стабилността в региона и че ще се направят опити да се намери решение.

Според него властите в Прищина и албанското население смятат, че Косово принадлежи на тях и че е независима държава, а според сръбската конституция Косово е територията на Сърбия.

Вучич: Разграничението на Сърбия от Косово е здравословно за сърбите

„Тачи каза, че таксите са наложени срещу Сърбия заради агресивното ни поведение, а ние само вършехме работата си, която е борба срещу членството на Косово в ЮНЕСКО и Интерпол. Ние не правехме нищо агресивно, което да застраши албанския народ. Ние не направихме нищо, за да им навредим. Единственият въпрос е, че не сме съгласни по въпроса за статута и че според тях това е агресивно поведение на Сърбия”, каза Вучич.

Той отрече твърдението на Тачи, че Брюкселското споразумение съдържа разпоредба, според която Сърбия няма да блокира Косово по пътя към членство в международни организации. Сръбският лидер добави, че това е в проектозакона, но не и в окончателния документ, в който се заявява, че двете страни няма да се блокират по европейски път, така че това се отнася само за ЕС, но не и за ЮНЕСКО и Интерпол.

Вучич каза, че дори преди да направи предложение за окончателното решение, цялата международна общност ще "ги осъди" и всички искат да видят решението, което искат и никой "не ги пита нищо".

Сърбия и Косово на ръба на конфликт?

„Половината от света признават Косово, а половината не го признават. Това означава, че трябва да намерим решение. Ако политическата ситуация днес е толкова лоша, че не можем да направим това, значи някои други отговорни хора трябва да го направят в бъдеще. Надявам се, че ще има смели хора не само в Белград и Прищина, но и в света, за да приемат компромисни решения, а не решения в тяхна полза. Но трябва да намерим решение и това трябва да бъде решение, което и двете страни ще приемат”, каза Вучич в своята презентация.

От друга страна, Хашим Тачи смята, че тази година може да се постигне споразумение, както и че то трябва да бъде всеобхватно и международно признато.

ЕС прикани Сърбия и Косово към сдържаност

Той оцени факта, че диалогът е в криза заради "ненужното условие" на Белград за премахването на митата, но смята, че следващите дни и седмици, преди срещата в Париж, ще бъдат решаващи за положителния изход на процеса и сделката. „Разбира се, без граници по етнически признак, това ще завърши с взаимно признаване. Знам, че подобно споразумение носи повече мир и стабилност в Западните Балкани, ще допринесе за признаването на Косово от петте държави-членки на ЕС, които не признаха Косово, но също така ще отвори пътя за членство в НАТО, ЕС и ООН”, каза още Тачи.

Вучич обяви, че ще се срещне и с германския канцлер Ангела Меркел в събота, като основната тема на разговорите е Косово. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.