Сръбският президент изпрати поздравително послание към Доналд Тръмп

Сръбският президент Александър Вучич, в поздравителното си послание към Доналд Тръмп по повод рождения ден на американския президент го покани да посети Сърбия и го помоли да "проведе друга политика по косовския въпрос".

„Както знаете, г-н Президент, в проблема с Косово и Метохия са преплетени правата и интересите не само на Белград и Прищина, но и на различни международни участници, което го прави източник на безкрайни политически манипулации и нестабилност”, пише Вучич в писмото, публикувано от неговата пресслужба.

Тачи и Вучич обсъдиха възможността за нормализиране на отношенията

Той подчерта, че "за никого не е важно толкова достигането на решение по този тежък въпрос, колкото за Сърбия, съобщават МИА и БГНЕС.

„Знам, както всички граждани на Сърбия, че САЩ имат специални отношения с Косово и Метохия, считайки го за независима държава, която винаги е подкрепяла и подпомагала, особено чрез действията на бившата администрация на президента Бил Клинтън. Следейки Вашата енергична работа, уважавайки смелостта на идеите и откритостта Ви към различни, понякога неочакван подходи в решаването на проблеми, аз съм убеден, че бихте провели различна политика по този въпрос. Затова искам да ви помоля да повлияете на Прищина да премахне вредните данъци върху стоки, произведени в централна Сърбия, за да може диалогът да намери компромисно, взаимно приемливо решение”, пише Вучич в писмото до Тръмп.

Вучич: Разграничението на Сърбия от Косово е здравословно за сърбите

„В опит да издигнем отношенията на Сърбия и Съединените щати до нивото на истинско партньорство, каквито са били и каквито трябва да бъдат, аз съм окуражен от факта, че обръщате внимание на събитията на Балканите и че многократно сте изразявали готовността си да помогнете в диалога между Белград и Прищина, за да се реши вековният проблем на Косово и Метохия. Желаейки Ви да отпразнувате рождения си ден в мир, приемете моите сърдечни и искрени поздравления и моята специална почит”, се казва в поздравителния адрес на Вучич до президента на САЩ.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.