Нямаме достъп до учебника по история за 10 клас, оплака се коалиционният партньор

Министерството на образованието и науката да изготви доклад за учебното съдържание на всички учебници. Те да бъдат прегледани за неточни факти, манипулации и продуктово позициониране. Това поискаха депутатите от ВМРО от министър Красимир Вълчев в изявление пред медиите в парламента.

Воеводите изразиха учудването си, че министърът на образованието се е задействал бързо относно "периода на реалния социализъм след Втората световна война", докато в същото време коалиционните партньори чакат вече близо година резултата от поисканата от тях пълна ревизия на съдържанието на всички учебници. 

Припомняме, че министър Красимир Вълчев спря отпечатването на учебника по история за 10 клас и обяви, че то ще се коригира. Реакцията му дойде, след като излязоха протестни декларации на извънпарламентарни десни партии и апел лично към него, отправен от Цветан Цветанов, за когото премиерът обяви, че вече не е част от ГЕРБ.

МОН замрази процедурата по одобряване на новите учебници по история

Доц. Милен Михов отбеляза, че за първи път министърът на образованието се намесва в учебното съдържание, което поначало е отговорност на държавата. "И ние трябва да кажем, че постъпката на министъра е нещо ново. Дълго време от МОН ни убеждаваха, че държавата не може да цензурира обучението и учените, авторите на учебници, имат пълната свобода да формират тяхното съдържание. Затова ние приветстваме дейността на министъра", заяви зам.-председателят на просветната комисия в Народното събрание.

Историкът от ВМРО обаче изрази недоволство, че текстът на спрягания учебник по история за 10 клас изобщо не е достъпен и не може да бъде прочетен.

"Ето защо ние си запазваме правото да предизвикаме дебат сред професионалните среди за съдържанието и на други теми и периоди", каза доц. Михов, като даде за пример борбите на българите в Тракия и Македония през 19 век.

"Преди повече от 10 месеца ние повдигнахме въпроса за ревизия на учебното съдържание на всички учебници. И повод за притеснение бяха многото примери от учебните пособия", каза Михов. Той посочи въпросник за тест за учениците от 5 клас, който им посочва като верен отговор Софи Маринова за музикант, прославил България по света.

"В областта на музиката аз се сещам за Гяуров, Борис Христов, Теодосий Спасов, но Софи Маринова някакси ми убягва от съзнанието, че е прославила българското музикално изкуство по света", заяви Милен Михов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес