"Смятам, че алтернативата е по-лоша, защото тя означава, че няма никакъв контрол", каза Андерс Фог Расмусен

Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен защити международното споразумение за иранската ядрена програма, макар да призна, че то "не е идеално", съобщават ДПА и БТА. "Смятам, че алтернативата е по-лоша, защото тя означава, че няма никакъв контрол. Тогава няма да има никакво наблюдение върху тяхната ядрена програма и ядрените им амбиции", каза той в интервю за агенцията.

Тръмп: Ако има война с Иран, тя няма да е дълга

Расмусен говори пред ДПА в кулоарите на започнала в четвъртък двудневна конференция в Копенхаген за демокрацията и сигурността.

"Ако Иран успее да разработи ядрено оръжие, това ще "предизвика много опасна надпревара във въоръжаването в региона", предупреди бившият генерален секретар на НАТО.

Миналата година САЩ се оттеглиха от сделката от 2015 г. с Иран и му наложиха санкции. Споразумението обаче все още се подкрепя от европейските страни, Русия и Китай, отбелязва ДПА.

Нетаняху към Москва: Няма да допуснем Иран да се окопае на границата ни със Сирия

Расмусен окачестви решението на САЩ да се оттеглят от сделката като опит "да накарат Иран да седне на масата за преговори”. „Разбира се, че това е рискована стратегия. Но и, естествено, че може да успее", каза още той.

Според Расмусен Тръмп прилага подход, подобен на онзи, който използва към Северна Корея. "Необходимо е САЩ да се фокусират върху съгласуване на позициите с останалите съюзници, например с европейците", подчерта той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.