Експозицията ще бъде показана в Музея за история на София и в галерия "Квадрат 500"

„Чудесата на Индонезия” събрани на едно място. Изложба представя уникални предмети от богатата култура и история на островната държава.

Най-многолюдната мюсюлманска държава на планетата, известна по целия свят с неповторимата си природа, способна да "омагьоса" всеки. Освен на красота, Индонезия е богата и с изкуството си, а него можем да видим в Музея за история на София и в галерия "Квадрат 500".

Наш гид в индонезийската култура е нейно превъзходителство посланикът на Индонезия у нас.

„Показваме пъстрата култура на страната ни. Артефакти, исторически старинен текстил и много бижута от наследството на Индонезия", разказва Н. Пр. Сри Астари Расджид.

Ще научим и за техниката Батик от остров Ява.

„Батик се нарича платът, които става художествено произведение. Взимаме тъкан и украсяваме с восък, там, където покапем, восъкът засъхва и после се потапя в желания цвят. За голямо майсторство се смята, ако и от двете страни се получило добре”, обясни Ерина Кръстева.

Откриват изложба в памет на академика Светлин Русев (ВИДЕО)

„Платовете разказват най-различни истории, като приказката за Червената шапчица например”, уточни Н. Пр. Сри Астари Расджид.

Сред любопитните предмети са уаянг кулит - традиционният театър на сенките, признат от ЮНЕСКО за шедьовър на устното и нематериално наследство на човечеството. Освен това могат да се видят и невероятно изписаните маски.

„Маските са от колекцията на двореца „Кратон” в Централна Ява. Те са богато украсени с люспи от диаманти”, допълва Н. Пр. Сри Астари Расджид.

Богиня, яздеща свещена костенурка. Бебешко кенгуру с мъниста, използвано и до днес от племето Даяк. Районг - балийски музикален инструмент с чукчета и барабани, а даже и стол за обрязване - ритуал, който се извършва, когато момчетата навършат 9 години.

Експозицията ще бъде в София до края на август.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.