Радев каза, че се създава среда за корупция

Президентът наложи вето върху промените в държавния бюджет, с които се въвежда външно финансиране на партиите. В мотивите си Румен Радев казва, че така политиците стават зависими от бизнеса и това създава среда за корупция.

Според Радев с промените се подменя демократичната парламентарна република, а финансирането на партиите отвън, установяват "обилна хранителна среда за корупция". Очаквано вносителите на промените реагираха остро и няма да подкрепят президентското вето.

"Смятаме за неточни и неверни някои от мотивите. Няма как да приемем, че до тази година правителствата, изборите, финансирането на партиите са били извън Конституцията", каза Хамид Хамид Хамид от ДПС.

Подкрепа Радев няма да получи и от управляващата партия ГЕРБ и от хората на Валери Симеонов.

"По начина, по който сме регламентирали възможността партиите да бъдат финансирани от юридически и физически лица, това би увеличило прозрачността, тъй като обществено известно е, че има финансиране, но то не е официално, а е под масата", каза Менда Стоянова от ГЕРБ.

 

Президентът сезира КС за промените в Закона за държавната собственост

"В България най-богатите и влиятелните хора са тези, които управляват държавата. Някак си по-удобно е да се насажда другата версия, че има някакви тъмни икономически субекти", заяви Валери Симеонов от НФСБ, "Обединени патриоти".

Изненадващо обаче ВМРО ще подкрепят ветото, но съжалявали за едно...

"На президента не му стигна докрай смелостта да върне и едното левче субсидия", добави Искрен Веселинов от ВМРО, "Обединени патриоти".

Социалистите ще подкрепят президентското вето, но ще сезират и Конституционния съд:

"ГЕРБ и ДПС заедно отвориха възможността партиите да се финансират от олигарси, от юридически и физически лица, което прави партиите и политиката от частни интереси", каза Корнелия Нинова от БСП.

Според нагласите към днешна дата, разпределението на силите показва, че това ще е поредното отхвърлено вето на президента Радев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.