България и Северна Македония подписаха протокол за борба с трафика на хора

България и Северна Македония подписаха протокол за борба с трафика на хора. Подписите си от името на двете правителства положиха вицепремиерът Красимир Каракачанов и колегата му Оливер Спасовски, който е и вътрешен министър. Протоколът предвижда обмен на информация и сътрудничество при подпомагане жертвите на трафик. 

„Протоколът е поредното споразумение между двете страни след подписване на договора за добросъседство през 2017 г. Трафикът на хора е една тема, по която европейските институции не само говорят, но и много вършат, защото това е едно от престъпленията срещу личността“, каза пред журналисти вицепремиерът Красимир Каракачанов. Той припомни, че и до сега е имало сътрудничество в същата област между двете страни, като то е било основно по линия на министерствата на вътрешните работи. 

Вицепремиерът Красимир Каракачанов потвърди българската позиция в подкрепа на членството на Република Северна Македония в НАТО и Европейския съюз. Българският вицепремиер смята, че още през есента ще имаме добри новини за Република Северна Македония по отношение на нейното европейско членство - започване на преговори. По думите му това е един процес, който ще продължи във времето, но много ясно ще очертае пътя на страната и нейната интеграция в европейската ценностна система и европейското семейство.

ЗАРАДИ ТРАФИКА НА ХОРА: България и Северна Македония ще си сътрудничат

България не се отказва да подпомага всички държави от Западните Балкани по пътя им за членство в НАТО и ЕС, подчерта Каракачанов.„Това е наша политика с ясното разбиране, че когато сме едно голямо семейство, когато изповядваме обща ценностна система, когато имаме общи икономически интереси, ще бъде направена крачка за преодоляване на всички онези проблеми, които са ни разделяли десетилетия“.

Вицепремиерът Каракачанов подчерта, че и правителството на Заев, и правителството на Борисов са направили за последните две години повече, отколкото всички останали правителства на двете страни за последните 20 години. Каракачанов беше категоричен, че в лицето на българското правителство Република Северна Македония има приятел, партньор и фактор, който ще подпомага желанието й за европейска интеграция.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.