България предложи Мария Габриел

Благодарение на Малта и България квотата на жените, предложени за европейски комисари, се увеличи, отбелязва ДПА. България предложи Мария Габриел, досегашен еврокомисар по цифровизацията, без да уточнява какъв ресор би искала да заема тя, отбелязва агенцията и представя кратка справка на кариерата на Габриел. 

МС одобри кандидатурата на Мария Габриел за член на ЕК

Малта също предложи жена за еврокомисар и това е 57-годишната Хелена Дали, която е министър по европейските въпроси и равните възможности. Тя е била пет пъти депутат в малтийския парламент, има докторат по политическа социология, възприемана е като либерал и отговаряше за навлизането на гей браковете в страната. Хелена Дали е смятана за един от най-опитните министри в правителството на Джоузеф Мускат. Преди да влезе в политиката, тя е представлявала Малта в конкурса Мис Свят през 1979 г.

Урсула фон дер Лайен, която е новият председател на Европейската комисия, каза, че иска нейният екип от комисари да бъде балансиран по отношение на половете. Но досега повечето страни членки предложиха мъже за еврокомисари. 12 страни членки официално номинираха досега кандидати. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.