Свещениците приемат новия си сътрудник, създаден от силикон и видими кабели

Робот хуманоид с чертите на будистката богиня на милосърдието Канон приема посетителите в построен преди 400 години храм в Япония, предаде БТА.

Роботът Миндар, чието разработване струва почти 1 милион долара, рецитира сутри и предупреждава с металния си глас за славолюбието и опасностите, свързани с желанието, гнева и егото.

Свещениците от плът и кръв в храма Кодайджи в древната столица Киото гледат с добро око на новия си сътрудник, създаден от силикон и видими кабели. За тях роботът Андроид е приспособен към будизма и може да еволюира с темповете на технологичния прогрес и въз основа на придобития опит.

Ай-Да - роботът художник, който може да рисува лица на хора (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Будизмът не е вярване в Господ, а вървене и ангажиране по пътя на Буда, независимо дали е представен като машина, парче старо желязо или дърво”, поясни свещеникът Теншо Гото.

Роботът е с размери на възрастен човек, с отворена горна част на черепа си, в която е поставена електроника и миниатюрна камера в лявото око. Единствено лицето, ръцете и раменете му са от силикон, за да напомнят човешка кожа. Роботът свещеник е инсталиран в специално предвидена за него зала. Върху стена са прожектирани преводи на английски и китайски език на рецитирани от него сутри, както и изображения на пейзажи и множество хора.

Робот прегръща и повдига настроението на самотни хора

Миндар, който започна да функционира тази година, е плод на съвместен проект на храма и експерта по роботика Хироши Ишигуро от университета в Осака. „За някои хора може да е трудно да влязат в контакт със свещеници. Надявам се, че роботът ще запълни тази празнина”, поясни Гото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си